zaterdag 25 augustus 2012

In de remake: geitenkaas met spek

Jawel, ik had het al eerder beloofd: een alternatief voor de overheerlijke geitenkaas in spek met honing en walnoten..... Eerder had ik deze klaargemaakt, maar 'viel' het spek verkeerd....

Dat 'verkeerd vallen' is wel een dingetje.... In de voorbereidende gesprekken voor de maagband-operatie had de arts (my hero Dr. Bruno D.) me verteld dat mijn 'kwaliteit van leven' af zou kunnen nemen.... Ik begreep daar niets van.... Als ik minder weeg, kan ik toch zoveel meer doen (daarom ook de titel van deze blog....)? Maar ik denk dat hij doelde op het feit, dat er echt wel een aantal producten is die ik na de operatie niet meer kan verdragen, en dus niet/nooit meer kan eten. Denk hierbij maar eens aan biefstuk/brood/rosbief etc..... Zie onderstaande foto, op de laatste avond vóór de operatie ben ik samen met Jeroen en mijn oudste oogappel speciaal een biefstukje wezen eten, hihi!

Gaandeweg ontdek ik dat bepaalde voedingsmiddelen dus niet lekker 'vallen'. Als dat aan de orde is..... oef, dat is niet leuk hoor! Alsof een olifant op mijn borst gaat staan, ik kan dan nog maar nauwelijks ademhalen (laat staan praten) en als het ècht tegenzit, spuug ik e.e.a. eruit..... Het komt gelukkig nog maar zelden voor!

Voor het vlees merk ik dat er best wel wat vleesvervangers op de markt zijn, die goed smaken. Het is lichter verteerbaar, dus een beter alternatief voor mij. Brood en pasta en rijst vind ik niet erg dat ik dat niet kan velen, dat waren mijn ergste vijanden pre-op! Het is fijn als er bij een gerecht een saus geserveerd wordt, waardoor e.e.a. 'lekker wegglijdt', zal ik maar zeggen.... Je begrijpt wat ik bedoel?! Tevens is het ontzettend belangrijk dat er TIJD is om te eten en te drinken. Als het bij mij fout gaat, komt het vaak doordat ik dan toch te snel eet/drink, of simpelweg niet genoeg tijd heb/neem... En zo gaat de zoektocht verder....

Bovenstaande vind ik allemaal niet erg, ik heb de keuze voor deze operatie héél bewust gemaakt. En des te leuker is het om alternatieven te verzinnen. Zo ook dus met eerder genoemd gerechtje. Zie hier mijn variant, het is makkelijk te maken èn makkelijk mee te nemen (heb het vandaag als lunch op mijn werk op)!

Timbaaltje van geitenkaas:

  • 100/150 g geitenkaas
  • enkele walnoten
  • 2 el spekreepjes (Tivall)
  • 2 el honing
  • 2 tl tijm
  • enkele blaadjes sla of verse spinazieblaadjes (overgoten met kokend water, om het iets zachter te maken)
  • vormpjes (timbaaltjes) en huishoudfolie
Bekleed de timbaaltjes aan de binnenkant met huishoudfolie. Zet een koekenpan op het vuur en bak de spekreepjes een paar minuten op laag vuur, laat het daarna op een bord even afkoelen. Doe de geitenkaas samen met de honing, tijm en walnoten in de keukenmachine en blender dit tot een gemengde massa.

Bekleed de timbaaltjes met de sla-/spinazieblaadjes. Laat de blaadjes een beetje over de rand vallen. Roer de afgekoelde spekreepjes door het kaasmengsel en vul vervolgens de timbaaltjes hiermee. Sla de blaadjes die over de rand vallen terug en 'sluit' het timbaaltje als het ware. Druk het folie ook eroverheen. Zet de vormpjes, eventueel verzwaard met een glas o.i.d. weg in de koelkast en laat het opstijven!

Serveer het met nog een 'drizzle' honing en geniet! Voor niet-WLS'ers een geweldig (vegetarisch) voorgerecht! Smullen maar! Kwaliteit van leven achteruit? Met al dit lekkers? NO WAY!

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten