donderdag 9 augustus 2012

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand....

Zowel voor als na de (2e) operatie word ik heel goed begeleid door Obesitas Centrum Beverwijk, Ra-Medical. Voor het doen slagen van de operatie hebben ze me 2 belangrijke tips gegeven: drink geen koolzuurhoudende dranken en eet en drink niet tegelijkertijd. Hou er minimaal een half uur tussen. Nog een belangrijke tip waarvan ik heb ondervonden dat het zó belangrijk is: PLAN de maaltijden. Zo heb ik gisteren tijdens mijn vrije dag ook weer wat dagen vooruit gepland en wat voorbereidende werkzaamheden gedaan. Als ik de maaltijden nl. niet plan, is de kans groot dat ik snel naar verkeerde voedingsmiddelen ga grijpen, of wellicht een eetmoment oversla.

Mijn dag zag er gisteren als volgt uit:

Ontbijt: half glas Acai-bes en rode vruchtensap (Healthy People), glas lauw water met citroensap, cracker met kaas. Later een glas Optimel Cranberry/Granaatappel en 2 koppen koffie.

Lunch: 2 glazen water, 3 stukjes kibbeling. Later in de middag een kop thee met een stroopwafel (oef, vers van de markt, minder gezond maar af en toe lekker!), en nog eens 2 glazen water.

Diner: 1 opscheplepel andijviesalade (zie recept onderaan deze blog). 's Avonds wederom 2 koppen koffie en een halve cocosmacroon (vriendlief wilde toch nog even iets 'lekkers' bakken). Later nog een glas versgeperste tomatensap met Greens, 2 glazen water, 3 plakjes komkommer met kaassalade en 2 rolletjes rauwe ham met hummus.

Hummus:

Klein blikje kikkererwten, 1,5 el tahin, 2 teentjes knoflook, beetje olijfolie, wat paprika- en komijnpoeder, peper, zout en klein beetje citroensap in keukenmachine mixen tot smeuïge pasta. Indien nog iets te dik wat water of vocht van de kikkererwten toevoegen. Als laatste nog flink wat fijngesneden peterselie toevoegen. I love this one! Thx to Annemarie Postma!

..... Al met al voor mijn doen veel 'zoete dingen' gegeten en wellicht iets te weinig gedronken. Voor mij is deze blog dan ook een goede spiegel, af en toe even checken of het daadwerkelijk goed gaat of nog beter kan. Tip nr. 4 voor vandaag: hou een eetdagboek bij, zeker in het begin! Hou bij wat je wanneer eet en drinkt, hoe je stoelgang is en eventueel andere voor jou belangrijke zaken. Een mobiele app die daarbij kan helpen is bv. de calorieteller.

Hieronder het recept van een zonnige andijviesalade (kunnen we wel gebruiken met dit regenachtige zomerweer van de afgelopen dagen), samen met bv. gebakken aardappeltjes ook voor de overige gezinsleden op deze manier een volwaardige maaltijd. Nomnomnom!

Zonnige andijviesalade:

  • Fijngesneden rauwe andijvie
  • 1 of 2 kipfilets, in stukjes gesneden
  • 1 el kokosolie
  • 2 bananen, in plakjes gesneden
  • Blikje ananasstukjes op sap, eventueel nog iets fijner gesneden
  • Geschaafde amandelen
Dressing:

  • 3 el mayonaise
  • 3 el yoghurt
  • Kerriepoeder (hoeveelheid naar smaak)
  • Sap van het blikje ananas om de dressing dunner te maken
Rooster de geschaafde amandelen in een droge koekenpan goudbruin en laat afkoelen. Bak de stukjes kipfilet in dezelfde koekenpan met een klein beetje kokosolie bruin en laat afkoelen. Meng in een grote schaal de andijvie (eventueel in 2 laagjes om het goed te doen mengen) met de in plakjes gesneden banaan en stukjes ananas, stukjes kipfilet en geschaafde amandelen. Maak de dressing, door alle ingrediënten hiervoor in een schaaltje te mengen, en schenk dit over de salade.

 

Overigens een prima manier om andijvie op een totaal andere manier klaar te maken, ideaal voor leftovers etc. Geniet!

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten