dinsdag 27 november 2012

Sperziebonen-casserole

Met regelmaat komen op mijn blog allerlei bonen voorbij: cannelini-bonen voor een heerlijke salade, chili-bonen voor een Mexicaanse ovenschotel, sperziebonen voor een makkelijk éénpansmaaltijd..... En vandaag voeg ik weer een variant toe! Sperziebonen worden hier thuis met veel genot op de ouderwetse manier gegeten: kort gekookt, met gekookte aardappels en een stukje vlees en wat jus.... Niks mis mee, als ik zie dat alle gezinsleden (jong en oud) goed en voldoende ervan eten..... Maar sinds mijn BGB is die combinatie wat lastiger, en dus werd het tijd om ze weer eens op een andere manier te presenteren! Een blijvertje, want zooooo lekker en smeuïg, dus ideaal voor post-WLS'ers (thx to Gina!)! De sperziebonen-casserole!

Sperziebonen-casserole:

  • ongeveer 500 g sperziebonen, puntjes eraf en in tweeën gesneden
  • 250 g champignons, in plakjes gesneden
  • 1 tl kokosolie
  • 2 sjalotten, fijngesneden
  • 1/4 kop bloem
  • 250 ml kippenbouillon
  • 100 g crème fraiche light
  • 100 g geraspte (oude) kaas
  • zout en peper
Voor de topping:

  • 1 tl kokosolie
  • 3 sjalotten, fijngesneden
  • 1 el geraspte Parmezaanse kaas
  • 100 g Zeeuws spek (of bacon, naar smaak), in kleine reepjes gesneden (ook prima om zonder vlees te serveren overigens, hoor!)
  • 1 kop Panko (breadcrumbs, vervanger voor bv. paneermeel, verkrijgbaar bij toko)
  • 1 tl thijm
 

Kook de bonen in kokend water voor 5 minuten, giet ze af en spoel ze na met koud water, zodat het kookproces stopt.

Maak ondertussen de topping: verwarm de kokosolie in een pan en fruit de sjalotten. Als deze glazig zijn, Zeeuws spek, Panko, Parmezaanse kaas en thijm toevoegen. Op niet al te hoog vuur lichtbruin bakken. Blijf goed roeren, zodat het niet aanbrand. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
Verwarm in een andere pan (of zet het Panko-mengsel even apart en gebruik dezelfde pan) wederom de kokosolie en bak de andere sjalotten ook glazig. Voeg de plakjes champignons toe en breng op smaak met zout en peper. Laat dit zachtjes voor ongeveer 1-2 minuten bakken, af en toe roeren. Strooi het bloem erover en voeg de kippenbouillon toe. Daarna crème fraiche toevoegen en zachtjes aan de kook brengen. Kaas toevoegen en saus tot gewenste dikte laten komen. Voeg de bonen toe en breng op smaak met zout en peper (naar smaak). Giet het mengsel over in een ovenschaal en strooi de topping eroverheen. Zet het in de oven voor ongeveer 30 minuten.

Voor de overige gezinsleden heb ik er aardappelkroketjes bij geserveerd, deze heb ik na 10 minuten (volgens verpakking) op de ovenplaat naast de ovenschaal neergelegd en gebakken. Zo is e.e.a. tegelijkertijd klaar.

Heerlijk hartig, groen en mèt een crunchy bite!

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten