vrijdag 7 december 2012

Take away... Chili-bonensoep

Het is soms zo makkelijk: drukdrukdruk van werk, kinderen halen/brengen, boodschappen doen..... Om dan even langs de Chinees te rijden, of een pizzaatje/sateetje te bestellen.... Terwijl ik toch echt wel weet dat er in de tijd dat ik sta te wachten op de afhaalmaaltijd, ik thuis ook een maaltijd klaar kan maken. Die echter wel veel voedzamer en goedkoper is! Als ik zo'n 'slechte' keuze maak, is dat gebaseerd op het geen trek hebben in dat wat ik thuis heb liggen, of simpelweg geen zin heb om dan ook nog maar iets te doen.... Wachten is dan het makkelijkst... Terwijl ik het zo schrijf, schaam ik me best een beetje. Graag wil ik het goede voorbeeld geven, in de eerste plaats voor mijn kids.... Mmmmmm.....

Zoals ik al eerder heb geblogd, is planning essentieel voor me om gedurende de dag gezonde keuzes te maken. Als drankjes, hapjes en maaltijden zijn voorbereid en zo zijn te pakken, is de kans nog maar klein dat ik iets 'slechts' eet. Als er dan nog iets ongezonds gekozen wordt, is dat een bewuste en weloverwogen keuze. Uiteraard begint dat alles met de voorraadkast. Daar kom ik op een ander moment nog uitgebreid op terug, maar om alvast een tipje van de sluier op te lichten: specerijen, blikken tomatenstukjes, uien en knoflook maken er o.a. onderdeel van uit! Onderstaand recept wordt binnen 20 minuten bereid met ingrediënten die altijd in huis (kunnen) zijn. Een supervoedzame soep, vullend en perfect voor de winterse dagen die voor de deur staan!

Chili-bonen soep:

  • 1 blik tomatenstukjes (400 g)
  • 1 blik kidneybonen (400 g)
  • 1/2 liter water
  • 1 bouillonblokje (groenten-)
  • 1 el olijf- of kokosolie
  • 1 kleine ui, fijngesneden
  • snufje chilipoeder (naar smaak, wil je het pittiger, dan voeg je meer toe)
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl gedroogde oregano
  • zout en peper, naar smaak
  • crème fraiche light, voor een dotje in de soep om het af te maken
Verwarm de olie in een soeppan en voeg de fijngesneden ui toe. Laat het op middelhoog vuur zacht worden. Voeg chilipoeder, komijnpoeder, oregano, zout en peper toe en roer met houten lepel goed door. Voeg tomatenblokjes toe. Verkruimel het bouillonblokje boven de pan en voeg 1/2 liter water toe. Laat de kidneybonen uitlekken in een vergiet en spoel even af met koud water. Voeg de kidneybonen toe aan de soep. Roer alles goed door en breng aan de kook. Laat de soep 5 minuten zachtjes doorkoken. Haal de pan daarna van het vuur en pureer het geheel met een staafmixer. Serveer de soep met een dotje crème fraiche.



Deze soep (bovenstaand recept is voldoende voor 4 personen) is ook heerlijk als onderdeel van een Mexicaans getint buffet, ideaal als er meer eters zijn. Serveer het bijvoorbeeld samen met quesadilla's, tortillachips met een simpele guacamole van gepureerde avocado, chilivlokken, blokjes fijngesneden tomaat en een gesnipperd rood uitje..... Een salade van veldsla gecombineerd met maïs, cherrytomaten (gehalveerd) en een simpele dressing van Griekse yoghurt (0% vet), met wat tacokruiden.... Als je het dunner wilt, verdunnen met wat tomatensap of water..... Muziekje op de achtergrond van Buena Vista Social Club; zeker weten dat er nog een keer opgeschept wordt en ondertussen de heupen gaan wiegen!!


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten