woensdag 19 september 2012

Courgette it is...

Onlangs belde mijn moeder met de vraag wat ze toch moet doen met al die courgettes die van de tuin komen? Natuurlijk weet ik daar wel raad mee, het is één van mijn favoriete groenten, omdat het zo veelzijdig is door de neutrale smaak! En dan heb ik het nog niet eens gehad over de lage calorische waarde, mooie bloemen (zó decoratief om eens te gebruiken tijdens een diner...) en enorme hoeveelheid vitaminen (vooral C) en mineralen.

Hieronder alvast wat suggesties, er zullen in de toekomst zeker meer volgen!

Wat dacht je van overheerlijke pizzaatjes? Heerlijk als lunchgerechtje, verrassend om te presenteren tijdens een borrel! Simpelweg plakken courgette van ongeveer een halve centimeter snijden, beide kanten met zout en peper bestrooien. Ondertussen grillpan heet laten worden. Eerst één kant van de schijfjes courgette grillen, als ze zijn omgedraaid bestrijken met wat tomaten-bruschetta (recept volgt snel) of Pizza Quick-saus. Bestrooien met wat geraspte kaas/mozzarella en afgrillen met deksel op de pan, zodat kaas kan smelten. Vuur wel iets lager zetten, anders gaat het te snel. Uiteraard kun je het ook roosteren in de oven, maar bovenstaande werkwijze gaat sneller!

Al eerder heb ik geschreven over mijn lasagne met courgette en mijn courgette-spaghetti. Afgelopen week heb ik de spaghetti (zonder te blancheren, dus Raw) met een heerlijke pesto gegeten! Het leek weer even zomer aan tafel!




Frisse tomatenpesto:

  • 1/2 kop pijnboompitten
  • bosje basilicum
  • bosje peterselie
  • 1/4 kop zongedroogde tomaten
  • 1 kop tomaten in stukjes gesneden
  • sap van halve citroen
  • zout (naar smaak)
  • eventueel wat water
Mix alle ingrediënten in de keukenmachine tot een gladde pestosaus. Serveer dit over de courgette-spaghetti.

Ook heb ik deze week weer eens courgette-soep gemaakt, heel simpel en handig voor de voetbaltrainingsdagen! En, TIP, als je wat meer soep klaarmaakt, of nog voldoende over hebt; even een nachtje wegzetten in de koelkast, dan is het de volgende dag een ideale basis voor een pastasaus! Wat ui, champignons of wat er nog verder op de groentenschaal ligt, aanbakken, stukjes kipfilet erbij bakken (of snippers gerookte zalm), soep (die waarschijnlijk wat ingedikt is) erbij schenken en het geheel goed warm laten worden. Hoeveel makkelijker willen jullie het hebben?

 

Courgette-soep:

  • 1 liter kippenbouillon
  • 3 kleine courgettes, in stukken gesneden
  • 1 grote ui, in stukken gesneden
  • 3 tenen knoflook, iets fijngehakt
  • klein potje crème fraiche light
  • zout
  • peper
  • Worcestersauce
Breng de bouillon aan de kook en voeg courgette, ui en knoflook toe. Laat dit op zacht vuur 20 minuten doorkoken. Voeg daarna half bakje crème fraiche light toe, roer even door en zet het vuur vervolgens uit. Blender de soep met een staafmixer tot een romige soep. Op smaak brengen met peper, zout en Worcestersauce. Bij het opdienen nog een klein dotje crème fraiche toevoegen. Samen met wat stokbrood en zelfgemaakte kruidenboter een waar feest! En mochten jullie de volgende dag 's middags ook nog een kop soep lusten, doe er dan eens een heel klein beetje Harissa (sambal-achtige saus gemaakt van o.a. pepers en tomaten) door! Spicy but so good! TIP!

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten