dinsdag 16 oktober 2012

Hapjournaal

Eén van Jeroen z'n grote passies is bakken; taarten, cupcakes, luxe koeken, noem het maar op! Dit weekend was het voor hem dan ook weer tijd om z'n 'bakkerij' even open te doen en wat lekkers klaar te maken. Amandel cupcakes met een vanille/witte-chocolade crème waren het resultaat! Lekker! Ook is hij zo lief geweest om samen met mij één van míjn favorieten te maken (dat was nl. al heel lang een wens van mij!). En zie daar: het lime-taartje (thx to Heather!)! En ook die was erg lekker! Ideaal voor warmere dagen, maar ik ben gèk op limoen, dus ook in oktober smaakte het me prima!

Daar ben ik gisterochtend dus ook de dag mee begonnen, met een half lime-taartje! Zonder me schuldig te voelen, heerlijk genieten van een fris, zoetig taartje; wie kan dat op de maandagochtend? Het recept staat onderaan deze blog! Daarna heb ik in de auto op weg naar het werk 300 ml Green Orange Juice op, ditmaal i.p.v. basilicum met koriander klaargemaakt (I love koriander), té lekker zou ik bijna willen zeggen!

Eenmaal op het werk heb ik als lunch 3 plakjes zachte geitenkaas, samen met wat pecans, tijm en een 'drizzle' honing op. In de loop van de middag verder nog een kop thee, een cappuccino en 300 ml water gedronken. Ook heb ik nog een paar mini-biscuitjes en een half zakje chips (20 gram) gegeten. Op weg terug naar huis heb ik 200 ml Optimel Limoen gedronken. Bij thuiskomst was er nog een opscheplepel hutspot voor me bewaard (klaargemaakt door mijn schoonouders die hadden opgepast, mmmm!), helaas was het suddervlees al schoon op (gevalletje jammer voor Irma, zullen we maar zeggen!). Desalniettemin was het zalig en heb ik er in alle rust (nadat de jongste op bed lag, en de oudste onder de douche stond na zijn voetbaltraining) van kunnen genieten. TIP: neem de tijd voor iedere maaltijd, zo kun je goed kauwen en 'valt' de maaltijd vaak beter!

Onderwijl kwam ook nog een vriendin langs, waarmee ik ieder jaar het buurt-Halloween-feestje organiseer. Nadat alles doorgesproken was en we weer waren bijgekletst, heb ik nog een half glas rode wijn op. Een prima afsluiter voor een prima dag, zou ik willen zeggen!

Lime-taartjes (4 stuks, verdubbel het recept om een grote taart te kunnen maken)

Voor de bodem:

  • 1/3 kop blanke amandelen
  • 1/4 kop geraspte kokos
  • 2 dadels (ontpit)
  • 1/2 to 1 tl water
  • 1 tl gesmolten kokosolie
Maal de blanke amandelen in de keukenmachine zo fijn mogelijk. Voeg de dadels, kokosrasp en water toe en mix weer goed door. Als laatste de olie toevoegen en mixen totdat een mix ontstaat die in je handen samen te drukken is tot één geheel. Neem 4 kookringen en zet ze op een platte schaal bedekt met bakpapier. Spray de binnenkant van de ringen met wat bakspray in of kwast het goed in met wat zonnebloemolie (of wat er in huis is). Verdeel de mix over de 4 ringen, en druk dit heel stevig aan. Zet de ringen weg in de koelkast om de bodems wat harder te laten worden.

Voor de taartvulling:

  • 2 avocado's
  • 6 el agavesiroop (of 3 el agave en 3 el honing)
  • 1/2 kop limoensap
  • vanille van een verse vanille-peul
  • 5 el gesmolten kokosolie
  • 6 el gesmolten kokosboter
  • limoenzest (rasp van buitenkant schil, alleen het groene, niet het witte gedeelte van de schil, smaakt bitter!), hoeveelheid naar smaak
  • Stevia zoetstof, hoeveelheid naar smaak
  • verse aardbeien, of aarbeienjam (dat heb ik gebruikt, home-made by mijn moeder!)
Mix de avocado's, agavesiroop, limoensap, vanille en Stevia tot een smeuïg geheel. Voeg dan de gesmolten boter en olie en wat zest toe en mix het goed door. Eventueel extra zest toevoegen, naar smaak. Haal de ringen met de bodems uit de koelkast en verdeel de vulling over de 4 vormpjes. Zet de vormpjes terug in de koelkast en laat ze voor minimaal 8 uur opstijven. De verse aardbeien even blenderen met wat limoensap en dit (of de kant-en-klare jam) nadat de taartjes zijn opgesteven, als topping in een klein laagje verdelen over de vormpjes. Zet ze nog even terug in de koelkast om het geheel goed op te laten stijven. Als ze gegeten gaan worden, een uurtje van tevoren uit de koelkast halen, zodat de taartjes makkelijk 'lossen'. Eventueel nog te decoreren met wat kokosrasp, een schijfje limoen of wat aardbeiensiroop.

 

1 opmerking:

  1. Leuk hoor al die gerechten,
    Ik eet zelf vegetarisch en er zitten leuke ideeen bij.

    Groetjes
    Marieke

    BeantwoordenVerwijderen