zondag 14 oktober 2012

Bewegen

Heel lang heb ik dit onderwerp gemeden, sporten/bewegen is nu eenmaal nooit zo mijn 'ding' geweest. Maar ik ben ervan overtuigd dat gezond leven hand in hand gaat met bewegen, dus ik moet er toch maar eens aan geloven....

Als dikkertje op de lagere school heb ik alleen aan ballet gedaan. Aan het begin van de pubertijd wilde ik heel graag gaan tennissen, heb dit ook een aantal seizoenen gedaan, maar ja.... Ik werd er niet dunner op, en conditie? Nou ho maar...... Dus toen stopte het bewegen helemaal. Waarom zou ik me in het zweet werken? Iedereen staart al zo naar me, en met zo'n rood, verhit hoofd word ik er niet knapper op.....?! Ook heb ik in de afgelopen jaren menig kas van diverse sportscholen gespekt, door maar weer eens een abonnement af te sluiten en vervolgens niet te komen..... En dan wil ik eens wat leuks doen (skeeleren) heb ik (door de tweede zwangerschap) bekkenklachten en kan dat dus niet.....

Na mijn operatie in februari j.l. (mijn 'second chance at a healthier life') besloot ik dat het echt anders moet. Al zo vaak heb ik, als het me gevraagd werd, geadviseerd vooral iets te doen wat men leuk vindt! Dan moet ik dat dus zelf ook doen! Maar ja, golfen, tennislessen..... Het moet financieel maar kunnen, om nog maar te zwijgen over hoe e.e.a. te combineren valt met zeer onregelmatig werk en een gezin met kleine kids! Uiteindelijk ben ik begonnen met trampolinespringen! Geweldig! Ga met een conditie van -100/likmevestje/.... maar eens een paar minuten springen; ik dacht dat ik 3 dagen nodig had om bij te komen! Maar goed, muziekje aan en steeds langer springen.... Het werkt!

De investering was klein, ik ben begonnen met een goedkope mini-trampoline van Blokker, maar geloof me, deze gaat ooit nog komen, hoop ik!Effectief actief
Trampoline springen is één van de meest effectieve sporten die er bestaat. Je activeert je lijf en optimaliseert daarmee de werking van alle lichamelijke processen. Zo bereik je stapje voor stapje een fit lijf en een helder hoofd. Hoe werkt het nou precies? Tijdens het neerkomen op de trampoline worden je cellen lichtjes ingedrukt en dat zorgt ervoor dat de gifstoffen als het ware naar buiten worden geduwd. Bovendien, op het moment dat je je in de lucht bevindt, ‘hangen’ je cellen heel even in een gewichtloze toestand. Dat stimuleert de doorbloeding en vergroot de zuurstoftoevoer in elke cel.
Voordelen op een rij
Activeert je lymfesysteem (versnelt het loslaten van gifstoffen).
Versterkt je immuunsysteem en spijsvertering (activering van de stofwisseling).
Verbetert je coördinatie / evenwicht (linker- en rechter hersenhelft raken beter op elkaar afgestemd).
Verscherpt je concentratie (door stimulering van je bloedsomloop en meer zuurstof).
Helpt bij gewichtsverlies (verbrandt het overtollige vetweefsel).
Verlicht nek- en rugklachten (ontspanning van de spieren).
Geeft je een algemeen feel good gevoel!


Daarna ben ik, nadat ik merkte dat ik goed aan het afvallen was en ik langzaam meer conditie kreeg, gaan hardlopen. Irma hardlopen? Tsja, het is ideaal met gezin en werk te combineren, en het is een heerlijk half uurtje van de dag waarop het hoofd even helemaal leeg wordt. Ik begon sceptisch en na de eerste keer dacht ik wederom dat ik bijna dood ging. Maar, het gaf ook een zéér voldaan gevoel en verlangen naar meer! Een goed opbouwend schema, goede muziek, goede schoenen en een goede sportbeha (niet noodzakelijk in deze volgorde overigens) en je komt heel ver!

Afgelopen week had ik net nachtdiensten achter de rug en voelde ik een griepje op de loer. Om dan het trainingsschema voort te zetten, is niet makkelijk. Het is verleidelijk om eens lekker in bed te kunnen blijven liggen, op m'n spaarzame vrije dag..... Maar ik heb zo m'n doelen en dus ben ik door gegaan. Wel een paar stappen terug in het schema (en heb ik dus gefaald? Nee, ik heb een verstandige keuze gemaakt!).... Maar ik zie ook dat mijn lichaam het nodig had en het dan uiteindelijk sneller oppakt, hoe leuk is dat?

Moraal van dit verhaal? Kies inderdaad een vorm van bewegen die je leuk vindt, het is belangrijk dat je er iedere dag weer met plezier aan begint! En of dat nu tennissen, hardlopen, fietsen, zwemmen, fitnessen of wat dan ook is, zolang je maar beweegt! Begin met trampolinespringen, of met 3x per week een flink stuk wandelen. Dat is al een geweldig begin! Doe het samen met iemand, als je het alleen te saai vindt..... Zorg voor voldoende lekkere muziek op je iPod en beweeg! Wees eerlijk naar jezelf, zoek hulp (trainingspartner, groepsles, kinderen meenemen etc...) als je zeker weet dat je het alleen niet gaat doen, en stel redelijke doelen. Het is altijd leuk om ergens naartoe te werken!Om mezelf te verwennen na mijn 'looprondje' heb ik vanochtend een heerlijk groene juice gemaakt, die ik jullie niet wil onthouden, zo makkelijk en zoooooo lekker! Thx to Kristina!

Green Orange Juice:

  • 250 ml versgeperste sinaasappelsap
  • handje verse spinazie (naar smaak, kan altijd meer/minder zijn)
  • half handje verse basilicum-blaadjes
Doe de ingrediënten in een blender en mix dit een aantal minuten tot een groen sapje. Ik zeef het daarna nog even om het sap heerlijk helder en makkelijk verteerbaar te krijgen (hoeft niet). Maak het ook eens en geniet!

1 opmerking: