donderdag 20 december 2012

Wat nog meer voor een zieke...?

Helaas ben ik nog steeds niet hersteld van een flinke griep, die me dus al ruim een week in z'n greep houdt (of is het 'haar'?).

Soepjes deden het altijd al goed hier, maar nu helemaal..... Alsmede diverse varianten van (groenten-)sapjes en kleine gerechtjes van hetgeen ik op een bepaald moment trek in heb.

Om kort en krachtig wat suggesties te geven: wat dachten jullie van een heerlijke groene meloensap? Simpelweg een halve meloen in stukjes snijden (of nog makkelijker, een bakje kant-en-klaar meloenstukjes van de groenteboer...) in de blender doen, samen met een handje verse spinazie! Zó klaar en vol goede voedingsstoffen!

Of wat te denken van een oranje smoothie? 150 ml wortelsap mengen met 2 scheppen Griekse yoghurt (0% vet), 50 ml verse sinaasappelsap, 1 tl honing en wat Stevia (indien je het nog zoeter wenst). Tot slot een klein beetje gemberpoeder en blenderen maar!

... Vandaag begonnen met thee (+honing) en versgeperste sinaasappelsap (ook voor vriendlief gemaakt en op bed gebracht -> soms zijn het de kleine dingen die zoveel betekenen, toch....?!). Als lunch wilde ik mezelf eens verwennen en heb ik een verse (en crunchy) tonijn tartaar klaargemaakt (recept zie onder), alsmede een leftover zalmmousse op plakjes gekookt ei gespoten. Afmaken met wat dilletopjes en klaar is de lunch! De ei-plakjes zijn ook geweldig als amuse; in plaats van verse zalmmousse (door Jeroen eerder deze week klaargemaakt), kun je ook gebruik maken van één van de varianten uit tube, zoals ze o.a. bij Ikea verkocht worden. Met simpele ingrediënten in een paar minuten iets verrassends klaargemaakt! Tip voor de komende feestdagen misschien?

Crunchy tonijn tartaar:

  • 2 tl sesam olie
  • 1 tl rijstazijn
  • 2 tl vers limoensap
  • 2 tl soja-saus
  • 1 el Panko
  • 1 el geroosterde sesamzaadjes
  • 1 rijpe avocado, in stukjes gesneden
  • stukje vers tonijn, in zo fijn mogelijke stukjes gesneden
  • fijngeknipt bieslook of lente-ui, naar smaak (heb ik ditmaal achterwege gelaten)
Meng sesam olie, rijstazijn, soja en limoensap goed door elkaar en giet dit over de tonijn. Mix het goed door en laat de marinade even intrekken. Schep de stukjes avocado voorzichtig door de tonijn, evenals de sesamzaadjes (en eventueel de bieslook/lente-ui). Aftoppen met wat Panko, zoals op de foto heb ik het als laatste laagje gebruikt; het kan ook door het hele mengsel gemixed worden, voor crunch bij iedere 'bite'.

Ook met griep is het dus prima mogelijk proteïne binnen te krijgen, op een makkelijke en lekkere manier die licht verteerbaar is! Een smakelijk cadeautje!

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten